tuz klor jeneratörleri

Asistan Kimya | TUZ KLOR JENERATÖRLERİ

TUZ KLOR JENERATÖRLERİ

TUZ KLOR JENERATÖRÜ

 

Son yıllarda havuz bakımını kolaylaştıracak ürünler üzerinde çalışmalar artmıştır. Tuz klor jeneratörleri de bu ürünlerden biridir.

Tuz Klor jeneratörü, havuz suyuna eklenen tuzdan elektroliz yolu ile klor elde eden cihazdır. Aslında yeni bir yöntem değildir, cihaz üretim boyutları makul ölçülere getirilmiş ve kullanılabilir tasarımlar ile  tüketicilere sunulmuştur.

Amacı, havuzun dezenfeksiyon için birincil ihtiyaçlarından olan Klorun tuzdan elde edilmesidir. Bakım güçlüğü çekilen ki genelde şahıs havuzları için kullanışlı bir cihazdır.

Havuz suyuna Binde 4 oranında, yani 1000 Litre havuz suyu için 4 kg tuz.

1000 Litre =1 m3 tür.   Bu oran 100 m3  (100.000 Litre) havuz suyu için  400 kg dır. Tuz havuza bir defa eklenir, sistem çalıştıkça tuzdan klor ürettiği için havuz suyunda tuz tükenir. Genelde birçok cihaz da tuz uyarıcısı vardır, tuz azalıkça sinyal verir ve havuza tuz eklenir.

            Farklı firmalarda, farklı boyutlarda Tuz Jeneratörleri bulunmaktadır. Böyle bir cihaz düşünüyorsanız, doğru ürün almak için önce havuz hacminizi bilmeniz gerekir.

            Bu cihazların satış ve pazarlaması yapılırken veya havuz sahiplerinin yanlış yorumu ile, Tuz jeneratörü takılınca havuzun bütün kimyasal ihtiyaçları karşılanıyormuş, başka bir kimyasala gerek yokmuş gibi bir izlenim oluşuyor. Sadece tuz cihazı takılacak havuzun bakım işi bitti !  Bu kesinlikle doğru değildir. Havuzda kullanılan her kimyasalın farklı bir amacı vardır. Klor yanında PH dengeleyiciler, çöktürücü, yosun önleyici vs.

            Tuz Klor jeneratörü havuzun sadece KLOR ihtiyacını karşılar.

Hesabınızı yaparken bu ayrıntıyı dikkate almanızı öneririz.

 

TUZ KLOR JENERATÖRÜ KAPASİTE HESABI

 

Günlük Klor İhtiyacı: Havuza giren insanların sayısı bilinmeli veya tahmin edilmelidir. Bu hesabı yaparken en kalabalık günleri dikkate alınız. Yüzücü başına günlük kayıp Akdeniz kuşağında yaklaşık 10 gr/gün dür.

Güneş Kaybı: Güneş kaybı Akdeniz kuşağında 1 m3 havuz suyu için 2,50 gr olarak hesaplanabilir.

Buna göre,

Havuzun Klor İhtiyacı: Yüzücü Sayısı x 10 gr + Havuz Hacmi (m3) x 2,50 gr/m3

Örnek: En kalabalık günde 60 kişinin kullandığı, 300 m3 lük bir havuz için

60 x 10 gr + 300 x 2,5 gr = 675 gr

12 saatlik filtrasyon ile saatte: 675/12 = 56,25 gr /saat 

 

Tuz cihazı düşünüyorsanız, önce yukarıdaki gibi bir hesap yapıp ona göre cihaz seçiminde bulunursanız, aşağı yukarı neye ihtiyacınız olduğunu bilirsiniz.

Havuzunuz küçük boyutlarda ev havuzu değil ise yoğun kullanım olan site ve ticari havuz ise tuz cihazından dolayı sorun yaşama ihtimaliniz de bulunmaktadır.

Cihaz zamanla çalışırken hücreler de kireçlenme oluşur, klor üretimi düşebilir.

Kendi bahçenizde şahıs havuzunuz var ise tavsiye ederiz. Suyunuz biraz tuzlu olur fakat klor derdinden kurtulursunuz.

Cihaz zamanla çalışırken hücreler de kireçlenme oluşur, klor üretimi düşebilir.