Gölet Bakımı

 

 

GÖLETLER, SÜS HAVUZLARI 

 

Göletler, herhangi bir bahçeye ve peyzaja güzel bir ilavedir.

Bir dizi yaban hayatı için zengin bir yaşam alanı sağlayabilir.Bununla birlikte, bakım yapılmayan göletler bir süre sonra göz alıcı güzelliğini

kaybeder. 

 

 Göletler içinde ara sıra temizlik ve düzenli bakım gereklidir. 

Aslında bütün göletlerin bataklıklara dönüşmemeleri için düzenli bakım gerekir.

Hele ki o göletlerde balıklar da yaşıyorsa, düzensiz bakımda, önce suyun bozulması, yosun oluşumu, oksijen yetersizliği ve maalesef balık ölümleri ile karşılaşırsınız.  

 

Sağlıklı bir göletin anahtarı suyu temiz tutmak ve bitkilerin ele geçirilmemesini sağlamaktır. Doğru bitki ve oksijen dengesine sahipseniz, su bitkileriniz gelişecek balıklarınız yaşayacaktır.

 

GÖLET KURULUMU,

 

Bahçenize veya bir parka gölet kurmayı düşünüyorsanız en uygun yeri seçmelisiniz,

Nereye kurabilirsiniz,

 

Öncelikle Güneş Işığı:
İdeal olarak, göleti beş-altı saat güneş ışığı alan bir yere yerleştirmelisiniz, böylece su bitkileri daha iyi gelişebilir.

 

Bahçede veya parkta Görsel olarak en çok etkiyi alabileceğiniz bir alanı tercih edersiniz, eğer bahçenize düşünüyorsanız, göletin büyüklüğüne göre filtre ve pompa sistemi ihtiyacı olabilir hafif pompa sesini de dikkate almalısınız.   

 

En çok rastlanan sorunlar filtrasyon ve su kaybıdır.

Sadece çukur kazıp su doldurunca maalesef gölet olmuyor. DOĞAL olmadığı için en uygun şartları siz oluşturmalısınız.

Su hacmine göre uygun bir filtrasyon sistemi, UV sistemini mutlaka planlayın,

Su kayıpları ile uğraşmamak için zemini su kaçaklarına göre iyi hazırlayın,

Ayrıca aydınlatma için altyapıyı da unutmayın.

 

**Genel olarak kurulumdan önce, YER- GÜNIŞIĞI, FİLTRASYON, SU İZOLASYONU ve AYDINLATMA konularını iyi analiz ederseniz bundan sonrası sizin için zevk olacaktır.

 

İç bitkileri, balıklar, çevre bitkileri ve çevre peyzajı.

 

GÖLETİN FİZİKSEL BAKIMIN ESASLARI,

 

Fiziksel bakım, kimyasal ve biyolojik bakımın da temelidir.

 

İyi çalışan bir filtrasyon sistemi,

Tabandaki tortunun temizliği,

Ölmüş yaprak ve su bitkilerinin temizliği ve

Taze su eklemek.

Yapabileceğiniz en basit gölet bakımı ve bakımın temelidir.

 

Göletten görsel olarak beklenti, balıkların ve bitkilerin net olarak görünmesi, suyun berrak olması, tabanda çamur ve yosun tabakalarının olmamasıdır.

 

Gölet’iniz de yukarıda saydıklarımın hepsi bir arada ise sorun yok. Fakat tabanda çamur birikimi oluşmaya başlamış ve su hafiften matlaşmaya bulanmaya başlamış ise daha büyük sorunlar kapıda demektir.

Eğer gölete yağmur veya su taşması ile gölet haricinden çamur ve kirlilik gelmemiş ise, göletin doğal bozulması tabanından başlar. Bunu önlemek için yukarıda bahsettiğim FİLTRASYON sisteminin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Gölet suyunu ne kadar iyi filtre edebiliyorsanız, suyun ömrünü o kadar uzatırsınız. Filtrasyon, askıdaki kirlilikleri ve yosun sporlarının bir kısmını süzer. Filtarsyonun da çeşitleri vardır.

Filtre edilemeyenler gölet tabanına çöker. İşte bu çökeltiler gölet için hem var olma hem de yok olmanın sebebidir. Tabanda bir miktar çökelti göletteki yaşamı idame ettirir. Sonuçta burası küçük bir su dünyası, bazı mikroorganizmalarında var olması ve yaşaması gerekir.

Fazla çökelti de ise, mikroorganizmalardan sonra yosun üremesi başlar. Yosunlar çakıl ve taşlar üzerlerinde gelişir, tabanda yayılır. Tabandaki çakıllar görünmeyecek şekilde yosun, tortu ve çamur ile kaplanır. Yosunlar çoğaldıkça suda oksijen tükenmeye başlar, su bulanır, balıklar ve diğer su bitkileri zarar görür.

 

*Göleti ayakta tutan filtrasyon, yeteri kadar oksijen ve gölet tabanın temizliğidir.

 

ALGEX

 

Bu kirlenmeyi azaltmanız için size ALGEX i önerebilirim. ALGEX firmamızın ürünüdür, isterseniz piyasadan farklı markalarda benzer ürün de bulabilirsiniz. Fakat ALGEX hem tabanı temizliyor hem de suya oksijen veriyor. İki temel ihtiyacı karşılıyor. Yosunun oluşmasını engelliyor.

 Tabandaki tortu kalıcı FOSFAT kaynağıdır. Fosfat ise yosun oluşumunun bir numaralı sebebidir.  

ALGEX beyaz renkli granül halinde bir üründür. El ile serperek gölete uygulayabilirsiniz. 10 ton gölet suyu için ilk kullanımda 1000 gr, düzenli kullanımda 500 gr tavsiye ediyoruz.  Düzenli derken, göletin ne kadar sürede kirlendiğini sizin gözlemlemeniz gerekiyor. Taban komple tortu ile kaplanmadan kendinizce bir kullanım düzeni oluşturabilirsiniz. 

Peki ALGEX Nasıl ve Ne işe yarayacak? 

Genelde gölet tabanlarında irili ufaklı çakıllar vardır. Bunların üstleri ve aralarında tortu birikimi olur. Bu tortular yosun üremesi için ideal ortamlardır. Tortuların temizliği de zordur. Çaresiz kalırsınız, elinize süpürge alıp süpürmek istersiniz.

Sağlıklı su için, çakılların üzerini ve aralarını temizlemeniz ve tortu yığılmasını önlemeniz gerekir.

ALGEX i gölete serperek atın. Bu şekilde çakıl aralarına dağılır, ALGEX çözündükçe ki bu yaklaşık 15- 20 dk sürer yavaş yavaş tabandakileri parçalayarak su yüzeyine kaldırır. Tabandaki kirlilikler Filtrasyon sitemine ve su akışı ile kenarlara doğru hareket eder. Taban ve çakılların üzeri temizlenir. Ayrıca suya oksijen verir.

Taban temizliği demek, yosun oluşumunu azaltmak demektir. Yosun oluşumu az ise suda oksijen tüketimi az, berrak su demektir.

Önerilen ALGEX miktarları balıklara ve su bitkilerine zarar vermez.

 

Zaman zaman su değişimi yaparak, suyun kimyasal dengesini de korumanız gerekir. Sudaki yaşam, amonyum, nitrit, nitrat, fosfat gibi kimyasalların çoğalmasına sebep olur ki bu normaldir. Anormal olan bu kimyasalların sucul yaşamı bozacak seviyeye ulaşmasıdır.  

Gölet de balıklar ve su bitkileri yaşıyorsa ASLA gölet suyunun tamamını bir seferde değiştirmeyin. Su florasının birden değişmesi balık ve bitki ölümlerine sebep olur.  

Filtrasyon ve taban temizliğini düzenli yapıyorsanız komple su değişimi gerekmez. Suyu yavaş yavaş değiştirin. Örneğin bir miktar boşaltın, boşalttığınız kadar taze su ekleyin. Bu miktar bir seferde %20 yi geçmesin. 

GÖLET KİMYASAL PARAMETRELERİ 

Gölette yaşamın gelişmesi için iyi bir su kalitesi ve çevre koşulları gerektirir. Göletler doğal su birikintileri olmadığından özel bakıma ihtiyaç duyarlar.

 

Gölet suyunun kimyasal yapısı birçok farklı faktörden etkilenir ve ne yazık ki genellikle su kalitesinin zararına. Bunların başında şiddetli yağışlar gibi dış etkenler, aynı zamanda uygun olmayan su ile kısmi su değişimleri de var. 

Çok fazla balık, çok sık veya yanlış beslenme ve hatta gölet ekipmanlarının kurulumu bile bir rol oynayabilir. 

Bu nedenle, önemli su parametrelerini düzenli olarak kontrol etmek ve havuzunuza eklemek istediğiniz suyu test etmek önemlidir.

 

Su Parametreleri Nasıl Ölçülür? 

Her gölet ile ilgilenen operatörün uzman biyolog veya kimyager olması beklenilemez. Bu nedenle kolayca ölçüm ve kontrol yapabileceğiniz basit ve güvenli kitler kullanabilirsiniz.

Ölçüm gölet başında değil de laboratuvar ortamında yapılacak ise, numune kabını gölet suyu ile tamamen doldurun hava boşluğu kalmasın. Ayrıca numune kabını serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmeli ve Max 2 saat içinde analizler yapılmalıdır.

  Gölette PH değeri : İdeal PH aralığı 6,50 – 8,50 arasıdır

 

Gölet için PH çok önemli bir parametredir. PH’ı ölçerek suyun asidik yada bazik olma durumunu kontrol edersiniz.

PH 7 nin altında ise su asidik, 7 ise Nötr, 7 nin üzerinde ise bazik kabul edilir.

Gölet için PH aralığı 6,50 – 8,50 aralığında olmalıdır.

PH ölçümü için, sıvı damla, elektronik PH ölçer veya test çubuğu kullanabilirsiniz.

Gün içinde PH değeri değişebilir, aldığınız besleme suyu PH değiştirebilir. Normal şartlarda PH yükselme eğilimindedir. PH 8,50’i aştığında PH düşürücü, 6,50’nin altına düştüğünde PH yükseltici kullanmanız gerekebilir.

 

Gölette Karbonat Sertliği KH: 100 - 250 PPM 

KH karbonat sertliğinin ifadesi ve ölçüsüdür. KH sadece kalsiyum karbonat miktarıdır.

Özellikle gölet de KOİ balığı besliyorsanız, KH ı da kontrol etmeniz gerekecektir. Düşük KH durumunda, uzun vadede KOİ balıklarında çeşitli hastalıklar görülebilir. Çözünmüş kalsiyum KOİ’lerde kandaki tuz seviyelerinin düzenlenmesi için hayati önem gösterir.

Ayrıca KOİ ler haricinde, sudaki fazla Amonyak ve Nitriti gideren NİTRİFİKASYON bakterileri içinde hayati önem taşır. KH düştükçe, doğal  BİYOLOJİK FİLTRASYON da yavaşlar.

   Gölette Amonyum ve Amonyak : OLMAMALI,  MAX 0,50 PPM, Ne kadar düşük ise o kadar iyi.

 

Amonyak balığın birincil atığıdır. Esas olarak solungaçlardan ayrıca balık idrar ve dışkısı ile atılır. Ayrıca çürümüş bitkiler, ölü balıklar ve ölü alglerden gelir.  

Amonyak doğal olarak göletteki Nitrosomonas denilen faydalı bakteriler için gıda kaynağıdır. Bu bakteriler amonyağı kullanmaya ve Nitrite dönüştürür. Genel olarak buna Azot Döngüsü adı verilir. Nitrit amonyağa göre daha az tehlikelidir fakat yüksek nitrit seviyesi de toksik bir durumdur.

 
Yüksek balık sayısı,
Yetersiz filtrasyon,
Aşırı besleme ve yem atıkları,
Aşırı sıcaklık

 

Amonyak artışını tetikler.

Yüksek PH amonyumun amonyağa dönüşümünü hızlandırır.

Genel olarak,

 

Sinirli balık davranışları,

Balıklarda Su yüzeyinden nefes alma isteği,

Hızlı solungaç hareketleri,

Balıkların yorgun görünümü

 

Amonyak dengesizliğinin işaretidir.

 

Düzgün çalışan bir ekosistemde Amonyum ve amonyak hızlı bir şekilde nitrite sonrada gölet için zararlı olmayan nitrata dönüşür.

 

İyi çalışan bir filtrasyon sistemi,

İyi çalışan bir bir biyolojik filtrasyon,

Yeteri kadar su havalandırması,

Gölet büyüklüğüne göre balık miktarı

Azot döngüsünü destekler.

 

Gölet kimyasal kontrollerini düzenli olarak yapın. Yüksek amonyak miktarını dengelemenin en basit yolu gölete taze su eklemektir. Özellikle 0,25 ppm i  geçen amonyak seviyelerinde en az %25 taze su ekleyerek, birkaç saat sonra yeniden amonyak değerini ölçün. 

Gölette Nitrit : OLMAMALI, MAX 0,50 PPM, Ne kadar düşük ise o kadar iyi. 

Nitrit amonyak kısmında bahsettiğimiz gibi, azot döngüsünün bir ürünüdür. Nitrit seviyesi 0,10 veya daha düşük ise göletinizde azot döngüsü kusursuz çalışıyor anlamına gelir. 0,50 ppm seviyesi azot döngüsünde işlerin iyi gitmediğini gösterir ve derhal su değişimi yapmanız gerekir.

 

Gölette Nitrat: MAX 50 PPM, Ne kadar düşük ise o kadar iyi.

 

Nitrit nitrata dönüştüğünde su bitkileri artık için besin olmuştur. Fakat yine de Nitrat seviyesi 50 ppm e yaklaşmış ve daha da artmış ise suda yosun oluşumunu hızlandırır. Fazla yosun oksijen tüketimini arttırır yine sorun yumakları başlar.

Nitrat miktarı yüksek ise kısmi su değişimine gidiniz.

 

Genel Azot Döngüsü,

 

 

 

 

Gölette Fosfat: OLMAMALI, MAX 1,00 PPM, Ne kadar düşük ise o kadar iyi.

 

Gölet suyunu kirleten maddelere bakıldığında, fosfat nitrat kadar önemli bir rol oynar. Fosfat, temel olarak balık atıkları nedeniyle, aynı zamanda çürüyen bitkilerden ve yapraklardan kaynaklanır. Fosfatlar su içinde çözünebilir veya kimyasal olarak bağlanabilir. 

Fosfat, tüm canlılar için bir yaşam yapı taşı olmasına rağmen, aşırı yüksek fosfat seviyesi, bir yosun salgınına yol açabilir.

Fosfat dengesinin korunması için, gölet zeminindeki sedimentin, çamurun temizlenmesi çok önemlidir. Genel bir düzen ile gölet tabanındaki birikintileri temizleyiniz.